"Av gnistan födes flamman" (V.I. Lenin). "En enda gnista kan tända en hel präriebrand" (Mao Zedong).

1 februari 2011

Folken i arabländerna reser sig

När folken i arabländerna reser sig utdelas dödsstöten mot rasism och kolonialism. De båda hör samman.

Det första stora dråpslaget var när Sovjet besegrade Hitler och gjorde slut på hans och det tyska etablissemangets planer på att kolonisera Östeuropa. Sven Lindqvist som nu välförtjänt får Ivar Lo-priset, sa i intervju efter han skrivit om det fruktansvärda folkutrotandet och brotten i kolonierna att vad nazisterna gjorde var att överföra det som skedde där till Europa.

Avsikten var att ta över de stora naturtillgångarna i Sovjet inklusive oljan i Kaukasus. Varje SS-soldat skulle bli godsherre med drängar och pigor från den restbefolkning som fick överleva massutrotning.
Ryssarnas sågs ner på inte bara av nazisterna utan så var det överallt i Väst. Men det visade sig att de kunde bygga bättre stridsvagnar än tyskarna och några år efter kriget smällde de sin första atombomb och skickade upp sin Sputnik.

När Mao Zedong i oktober 1949 hade utropat Folkrepubliken Kina uppstod hysteri i USA med MacCarthy och förföljelser av vänstermänniskor. ”Vi har förlorat Kina. Var finns förrädarna?”
Som Kina var deras och inte kinesernas. 

I Korea och senare i Indokina förde USA krig med de mest barbariska metoder, inkluderande bakterier och växtgifter. Med ”gulingar” var det inte så noga. 

I andra världskriget togs inte några japanska fångar. Vi fick veta att det var för att de slogs så fanatiskt till sista man och när ammunitionen började ta slut begick de självmord. Först nu långt efteråt har det kommit fram att deras beteende berodde på att jänkarna sköt alla fångar - ofta efter tortyr. Inte konstigt då med dessa berättelser om japanska soldater som hållit sig gömda i åratal i jungler.
Denna rasistiska syn på japaner medverkade nog till att det var OK att testa de två första atombomberna på dem.

Långt efteråt lär amerikanska bilingenjörer ha skrattat på sig när de såg de första ritningarna till japanska bilar. Som sagt – skrattar bäst som skrattar sist. 

Bush den äldre tog med sig direktörerna för GM, Ford, Chrysler etc till Japan för att få japanerna att minska sin bilexport och öka sin import av amerikanska bilar. Som vi vet förgäves – själv trillade han under bordet under en middag. De hade inte ens brytt sig om att bygga om bilarna till Japan för vänstertrafik. Rasismens arrogans.

Det har varit en lång och seg kamp mot rasism. Inte minst i USA och apartheid i Sydafrika avskaffades inte förrän på 1990-talet.

Längst har det dröjt med föraktet för araber. ”Se på Israel som förvandlat öken till grönskande jordbruksland. Det duger inte grannarna till.”

När det började i Tunisien ville Frankrike skicka en polisstyrka och när Ben Ali flytt ville DN att EU skulle skicka demokratiexperter. Nu förfasar sig de i EU och USA för att islamister kan få makt i Egypten. Rasismen har gift ihop sig med islamofobin. 

Men folkens uppror kan inte stoppas. Rasister och islamofober kan kasta sig i väggen.
Död åt det koloniala tänkandet inräknat sionismen som har sina rötter i artonhundratalets kolonialism!

Sixten Andréasson

1 kommentar:

  1. Jo, folkens uppror kan gå på stora bakstötar ibland. Eftersom uppror inte är en rutinverksamhet är behovet av tur och goda strategier stort. Ryska revolutionen såg ut som ett självklart val 1917 men se på dem nu...

    Vilket inte är ett argument för att sitta med armarna i kors. Då uppnår man ju garanterat ingenting.

    SvaraRadera